Kvarts eller kiseldioxid är en av världens mest förekommande mineraler som normalt ackumuleras i konglomerat bergart vid stränder, floder och dyner. På grund av motstånd mot vittring, är det ofta den dominerande mineral i ett konkret miljö, sand består huvudsakligen av kvarts.

PROV AV KVARTS

Kvarts används som ett alternativ till marmor och granit. I sin rena form är materialet transparent, klart och färglöst, men med olika föroreningar tar följande stentyper form: agat, ametist, ametrin, aprikotin, aventurin, basanit, citrin, rökkvarts, kalcedon, heliotrop, krysopras, jaspis, koterin, flint, morion, rosenkvarts, blå kvarts och andra varianter av det här mineral.

Kvarts är resistent mot vittring och har hög hårdhet, högre än vad granit och marmor har. På kvarts brukar det inte finnas smuts och fläckar, även om de finns är rengöring mycket lätt och enkel. Därför används detta material för att göra köksytor, badrumsytor, trappor, kolonner, bardiskar, mosaik , fönsterbänkar, vägger  och andra inrednings eller arkitektoniska element i privata eller offentliga byggnader och i en mängd olika fritidsanläggningar.

Kvarts används också i många andra industrier, såsom produktion av ädelmetallvaror, i en mängd olika optiska och elektroniska apparater, samt keramik, metallurgi och produktion av byggmaterial.

 

PROJEKT I KVARTS UTFÖRDA AV SALASTONE