Onyx är en typ av agat – en semi-transparent halvädelsten med svart-vita band. Den har varit känd sedan urminnes tider. Onyx används för olika konstverk – pärlor, cameo, etsningar av sten och smycken, där dets kontrasterande skikten kombineras mästerligt. Ofta blir stenen tillskrivat även läkande egenskaper. Ibland kallar man också onyx marmor med svarta och vita lager, men det är mer lämpligt att kalla den Marmor-onyx.

PROV AV ONYX

Idag användas detta material också för dekorativa ytor i inredning vid att skapa bardiskar i natursten, fönsterbänkar, badrumsytor, eller vid att inkorporera den i kaminer  och andra inredningselement.

Kännetecknande för onyx är ovanliga ornament och ritningar som observeras i den och påminner om landskap, en mängd olika symboler eller silhuetter av djur eller människor. Dessa bilder, som framkommer naturligt under tusentals år, ger en lyxig och mystisk intryck. Följaktligen kan användning av onyx i dekoration av bostäder anses som en stor och långsiktig investering som kommer aldrig att åldras, blir inte besvärlig och kommer att glädje både husägaren och gäster under många årtionden eller till och med århundraden.

De mest betydande onyx gruvor ligger i USA, Brasilien, Kanada, Storbritannien, Madagaskar, Mexiko, Pakistan, Uruguay och Tyskland. I sin tur erbjudar företaget “Salastone” sina kundar onyx från Italien, Indien, Brasilien och Kina. Den kommer att vara perfekt komplement till varje interiör, och ger en sofistikerad och även elit utseende.

 

PROJEKT I ONYX UTFÖRDA AV SALASTONE