Naturlig travertin är en mellanform av kalksten och marmor – under flera tusen år formas det marmor från travertin. Den är oftast vit, gul, brun och röd, och i olika intensiva mellantoner av dessa färger. Följaktligen kan man möta marmor i både honungsfärg och bärnstensfärg, såväl som ljusrosa-färgad marmor. Beroende på det önskade resultatet, tenderar travertin att behandlas på två huvudsakliga sätt: genom polering eller, tvärtom, vid att skapa en elegant matterade yta. Vid att använda den i interiören, tillägger denna stenytan en känsla av hemtrevnad och värme för bostäder, kök och badrum. I sin tur ger fasadsten i travertin majestätisk och respektabel utseende till nästan varje byggnad.

PROV AV TRAVERTINE

Travertin var känd redan i romartiden, då var den använd i stor utsträckning i bostadshus, tempel och andra socialt viktiga byggnader. Antagligen den mest kända av de gamla byggnader, som byggdes med hjälp av travertin, är den romerska Colosseum. Följaktligen blir det tydligt att fasader i travertin sticker ut inte bara med ett representativt utseende, men också med nästan oöverträffad livslängd.

Traditionellt anses den bästa travertin att vara från iranska, turkiska och italienska mineralgruvor, men material som kommer från olika platser har varierande sammansättning och därför är utseenden olika. Värt att nämna är de berömda travertin fyndigheter på bergssluttningar av Pamukkale-fjället i Turkiet, som ingår i UNESCO:s världsarvslista, liksom italienska fyndigheter av travertin i Tivoli. AB “Salastone” erbjuder ett brett utbud av travertin från Italien, Spanien, Indien och andra länder.

.

PROJEKT I TRAVERTIN UTFÖRDA AV PILSAKMENS